czwartek, 18 maja 2017

Jajo po benedyktyńsku, czyli w koszulce

Jeśli nie jajko gotowane na miękko czy twardo albo jajecznica, to co na śniadanie?

Więcej na frushi.pl/jajowar
Dobrym pomysłem na to by urozmaicić swoje poranne posiłki jest zdecydowanie jajko po benedytyńsku. Gotowane, ale bez skorupki. Daje to efekt delikatnego jajka, otulonego delikatnym białkiem.
Przygotowanie takich jaj zajmie nam dosłownie chwilę. Wystarczy zagotować wodę w garze, z dodatkiem soli i łyżki octu. We wrzątku robimy wir np. łyżką i wbijamy do środka jajko. Wirujące się jajo powinno stopniowo otulić się białkiem. Możemy temu lekko pomóc łyżką. Woda w tym momencie ma jedynie mrugać. Trzymamy tak jajo około 4 minut. Wyciągamy cedzakiem i wkładamy na pieczywo. Po nacięciu żółtko powinno być przynajmniej w połowie płynne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz